[CAT] De Ferguson a Barcelona, les armes “no letals” en el pastoreig d’animals humans.

La revolta de Ferguson, als EUA, a tornat a posar sobre la taula el tema de les suposades “armes no letals” (millor seria dir “armes a vegades no letals”), a les fotografies dels enfrontaments em pogut veure els canons sònics dalt de les tanquetes, els Tasers a les mans dels agents i els gasos asfixiants en núbols ... en canvi no em vist cap llançador de bales de goma...

El mateix Premi Nobel de la Pau, el Sr. Obama, es queixa de la “militarització” dels policies locals, proveïts de material de guerra de baix cost (saldos de l’exercit), i s’esclama a favor d’una altra mena d’equipament.

La cosa sembla que està bastant equilibrada si comparem els “nostres” mossos amb els “seus” robocops. Els robocops porten més aparellatge de guerra, però els robomossos tenen uns trajos/armadura de seguretat més impactants. Els robocops porten pistoles de descàrrega elèctrics Tasers que els mossos (i els seus comandaments) voldrien tenir, però que de moment no tenen. Tots dos tenen gasos i canons de so (els talans canons lowcost) i els mossos tenen els portentosos projectils viscoelastics, amb els que ens amenacen des de fa poc.

 

PERO, EN DEFINITIVA, QUE SON LES ARMES NO LETALS?

 

A les anomenades “armes no letals” també en diuen subletals, inapacitants... i en tots els casos facilment poden perdre el no en qualsevol moment.

Aquestes armes, principalment, es destinen per reprimir motins, aldarulls... i si no fossin doloroses, incapacitants, mutiladores ... i a vegades letals no servirien de res ja que, com diuen els mossos, no serien “armes amb poder dissuasiu” i si no ens dissuadissin ocuparíem fàbriques, cases, parlaments....

En fi, és dificil acotar, però una “arma no letal” ve a ser una arma letal, però menys... ja se que no és una definició massa clara, ara farem un repàs per una selecció d’armes no letals i potser s’aclarirà una mica la cosa...

 

1.-Armes de projectils.

Tots tenim clar que les piloteres del mossos i d’altres policies són armes de projectils, els seus suposats efectes no letals queden en evidència si comptem els diversos morts per pilota de goma de la transició. Amb el que no hi ha discussió  és en la seva capacitat mutiladora. Els nous llançadors de projectils “tobets” dels mossos es van licitar per un import de 190.347€.

 

2.-Armes de xoc elèctric.

Són les anomenades normalment Taser(de fet Taser és sols la marca dominant del mercat).

Les Taser, o millor dit “dispositius d’energia conduida” generen un xoc elèctric d’alt voltatge  de 50.000 volts i una intensitat de 2,1 mili ampers. Es suposa que el corrent pot ser letal a partir dels 75 mili ampers, de tota manera la pràctica demostra que això no és exactament així i que hi ha factors influents com el pes, l’edat, la sudoració... i que la sensibilitat varia segons la salut de la persona, si està sota els efectes de tòxics, estimulants o medicaments... el cas és que el seu us està associat a nombroses morts, concretament, als EUA (on està més estesa), segons Amnistia Internacional, havia provocat, fins el 2012, la  mort de més de 500 persones. A Espanya hi ha el cas de Roquetas de Mar a Almeria.

L’ús d’aquestes armes com element punitiu i de tortura és una de les coses més preocupant, especialment en el territori opac de comissaries i calabossos, on, com em vist, la víctima està doblement indefensa.

Les Taser poden ser de contacte directa, a distància per impulsió d’uns dards units a la pistola per uns cables (abast fins 6 metres), o, darrerament en forma de munició disparable amb escopeta comuna, és el XREP que pot abastar objectius fins a més de 100 metres sense cap mena de cable. També hi ha cinturons, manilles i escuts electrificats activables per el carceller o botxi de torn.

Als EUA, on donada la major difusió ha estat més estudiat el seu us, es veu que es solen donar vàries descàrregues i molt seguides, la majoria de persones atacades estaven desarmades i no suposaven perill greu pels polis, s’han vist atacades tota mena de persones, des de vells invàlids o amb alzeimer, fins a nens a escoles i instituts... com detall macabre alguns pares posseïdors d’aquest estri l’utilitzaven com a mètode de càstig per els seus fills.

L’origen d’aquests “estris” està en les “picanes” per conduir bestiar, no deixa de ser irònic que un instrument emprat en la dominació i la domesticació d’animals no humans acabi servint per dominar i domesticar als humans mateixos.

Al mon hi ha més de 75 països que les utilitzen i unes 300.000 pistoles en circulació, a Catalunya la tenen diverses policies locals (es mossos malgrat el desig expressat no han aconseguit la seva autorització), en total unes 150 Taser en mans de la policia municipal d’una qurantena de municipis, Badalona, Girona, Cardona, Sant Pol... ens podem preguntar quina utilitat ha de tenir aquest estri a Fogars de la Selva?, un municipi de 1.400 habitants...

 

3.-El so com arma “no letal”.

Ja s’ha parlat en aquest blog de l’us repressiu del soroll http://negreverd.blogspot.com.es/2014/01/soroll-i-civilitzacio.html.

Els mossos disposen de dos “canons” de so de la gama més senzilla, son dels baratets, 10.224€, sembla que ara en compraran un de més potent i de més abast, per muntar-lo sobre una furgona amb un cost als voltants dels 20.000€ (xifra que no fa necessari el concurs públic).

A més dels canons sonor hi ha també les granades atordidores que a vegades van acompanyades d’un flash lluminós a més del soroll.

En el camp de la experimentació s’estan desenvolupant dispositius “d’àudio silenciós”, no és una emissió de soroll sinó de microones, les microones afecten els teixits del cervell i del crani i donen una percepció de soroll dolorós, suficient per incapacitar al subjecte... i per produir lesions cerebrals “lleus”.

 

4.-Armes de microones.

Es tracta d’emissors de microones, ADS en les seves sigles angleses, el feix d’ones penetra un milímetre en la pell i la escalfa fins 54º donant la sensació d’una cremada greu. Com que el con del raig pot tenir fins 2m de diàmetre pot produïr cremades de 2º i 3er. grau, de fet en proves amb voluntaris, 2 dels 10.000 exposat van patir remades de segon grau.

No es tracta d’un projecte a llarg termini, ja es va provar a la guerra d’Afganistan i una versió més petita (AIS) s’està implementant a les presons dels EUA, de moment com pla pilot (els presos de fet han estat els conillets d’índies de Tasers, de cinturons electrificats, de les microones, de la contenció química i de tot un seguit de tècniques avançades de domesticació)

 

5.-Armes que utilitzen la llum.

Com que el Protocol IV de la Convenció de les NU sobre Armes Convencionals (suscrit per molts països entre ells els EUA) prohibeix l’ús d’armes làser dissenyades per causar la ceguesa permanent, tot el que es coneix va dirigit a l’enlluernament.

Hi ha diversos prototips d’armes enlluernadors, les antigues eren com flaixos, però les més recents es basen en làsers de “baixa potència”.

 

6.-Compostos químics “apaivagadors”.

Es també un tema que està (suposem) a les beceroles, els productes “apaivagadors” son ben coneguts i hi ha experiència en el seu us per diferents vies (oral, intravenosa...), ara el problema és el trasport fins l’objectiu (nebulitzador, injecció....)

 

Hi ha moltes més armes d’aquesta família, des de els antics, però sempre en evolució, gasos lacrimògens i els tancs d’aigua a pressió... fins a futuristes projectils de puls d’energia...

 

No deixa de tenir una lògica de dominació ramadera. A cap ramader se l’hi acudeix parar una estampida disparant amb un kalashnikov a les ovelles, a cap ramader d’humans se l’hi hauria d’acudir parar un avalot amb baixes entre el ramat. En tot cas les ovelles negres han de ser conduïdes suau i discretament i amb enganys fins l’escorxador...

 

Per un mon lliure i salvatge!!.

Més info i fitxers sobre el tema a www.negreverd.blogspot.com

Aviso Legal  |  Política de Privacidad  |  Contacto  |  Licencias de Programas  |  Ayuda  |  Soporte Económico  |  Nodo50.org