[CAT - Palma] Mercadona acomiada el sindicalista que ha portat l’empresa a judici per coaccions

 

Fa uns dies que Mercadona va acomiadar a David, sindicalista de la Confederació Nacional del Treball (CNT) que prèviament havia estat coaccionat per l’empresa per a que l’abandonés “voluntàriament”. L’activitat sindical de David, i en general la de la CNT, molestava massa a l’empresa, pel que fa un any diversos superiors seus el varen tancar dins un despatx i tractaren que firmés un document, sota amenaces, en el que constava una declaració en la que el sindicalista abandonava l’empresa voluntàriament. David es va negar. I no sols una vegada, sinó dues: l’escena es repetí durant dos dies consecutius, el 10 i l’11 de novembre de 2011.

Aquests fets no varen acovardir a David, ans al contrari. Al dia següent va presentar, acompanyat de la CNT, una demanda (la podeu llegir aquí) contra Mercadona, la coordinadora de planta i l’advocat de l’empresa, que foren els qui el coaccionaren. Des d’aleshores, l’empresa l’ha sancionat en diverses ocasions, fins arribar a acomiadar-lo. Tot just quan resten pocs dies per a que el judici contra Mercadona es celebri, el proper dimarts 16 d’octubre. La CNT ha fet una crida a assistir-hi per donar suport a David i perquè el judici promet no defraudar. A més, també demanen el boicot a la cadena de supermercats degut a les seves males praxis que pateixen les treballadores.

El conflicte entre Mercadona i la CNT fa molts d’anys que va començar (pel 2004) i pareix que falta molt per acabar. Des d’aleshores l’anarcosindical no ha tingut cap problema per barallar-se amb una de les empreses més poderoses de l’Estat espanyol. Manifestacionsconcentracions, vagues, judicis, campanyes de boicot i la coneguda pàgina de Mercacoso han estat algunes de les formes d’acció directa utilitzades. Tot plegat ajuda a fer-nos una idea de les constants violacions dels drets laborals i de l’assetjament a l’activitat sindical que Mercadona practica. A més, les denúncies donen els seus fruits: poc a poc la CNT va guanyant casos contra l’empresa, com demostra aquest fòrum on es pot veure una bona col·lecció de les sentències que condemnem a la cadena de supermercats de Juan Roig.

Aquest permanent conflicte laboral ha ajudat a deslluir la imatge de Mercadona que tant es sol lloar als mitjans de comunicació que només es fixen amb l’expansió de l’empresa (amb la conseqüent creació de llocs de feina) i els seus desmesurats ingressos, tot deixant de banda les males pràctiques de la cadena de supermercats amb les treballadores. Els resultats empresarials donen peu a que el propi Roig propagui la “cultura de l’esforç” basada en l’explotació laboral i l’augment de la productivitat. Encara es recorda una de les seves darreres aparicions públiques on afirmava que havíem d’imitar la cultura de l’esforç dels basars xinesos per ser més competitius. Amb declaracions com aquestes no es difícil imaginar els abusos laborals que ocorren en el si de Mercadona, els quals es poden fer front amb un sindicalisme combatiu.

Enlaces relacionados / Fuente: 
http://contrainfo.cat/temes/criminalitzacio-i-repressio/mercadona-acomiada-el-sindicalista-que-ha-portat-lempresa-a-judici-per-coaccions/
http://palma.cnt.es/archive/2012-10-13/urgent-concentracio-el-dimarts-16-doctubre-de-2012-a-les-900-h-a
Aviso Legal  |  Política de Privacidad  |  Contacto  |  Licencias de Programas  |  Ayuda  |  Soporte Económico  |  Nodo50.org