[CAT-CAST] Ofrena popular a Facerias 2012

Debate, información y consulta sobre la historia del Anarquismo.
Oc
Mensajes: 2308
Registrado: 07 Oct 2004, 08:32
Ubicación: Barcelona - Catalunya
Contactar:

[CAT-CAST] Ofrena popular a Facerias 2012

Mensaje por Oc » 31 Ago 2012, 11:20

http://www.setmanaridirecta.info/notici ... r-facerias

Ofrena popular a Facerias

SETMANARI LA DIRECTA - ROGER SUSO / JORDI NAVARRO I GARCIA | 30/08/2012

Imagen
La placa d'homenatge a Josep Lluis i Facerias al districte de Nou Barris
ROGER SUSO


Enguany ja fa 55 anys de l'emboscada que va matar al maqui urbà Josep Lluís i Facerias. En el lloc on va exhalar l'últim alè, en l'actual Pla de les Mares de la Plaça de Maig -confluència entre el passeig Dr. Pi i Molist, carrer Verdum i passeig d'Urrutia, en el que avui és el districte de Nou Barris-, s'ha realitzat un homenatge i ofrena floral, a la placa memorial circular que hi ha instal·lada al terra -estil tapa de clavegueram, que ha comptat amb la presència de més d'un centenar de persones sota una intensa pluja d'estiu. La convocatòria popular, col·lectiva, no signada i sense sigles ha comptat també amb la presència, per primera vegada, de Rosa i Carmen Facerias, les nebodes del maqui subversiu, que estaven visiblement emocionades.

Després de la lectura d'un text de l'historiador i poeta Ferran Aisa repassant la trajectòria de Facerias i a megàfon obert, les intervencions, com la de Ricard de Vargas Golarons -espriptor i ex-membre del MIL- entre d'altres persones, s'han adreçat a mantenir viu el record de Facerias com a acte de reafirmació de les lluites d'avui i a rememorar les persones que van lluitar i lluiten contra l'opressió feixista. També hi ha hagut cabuda pel repàs a la lluita veïnal a Nou Barris, des de la consecució del servei de bus per Torre Baró fins a la defensa del CAP Guineueta, i per la denúncia a la gestió política del districte de Nou Barris, indret on es mantenen noms com la plaça de Virrei Amat o l'avinguda Borbó, es neguen canvis al nomenclàtor com el de la plaça de Llucmajor -on s'erigeix l'estàtua de la República- a Plaça de la República i encara poden veure's a edificis, plaques del Ministeri de l'Habitatge -amb el jou i les fletxes falangistes.

El militant llibertari

Amb dinou anys i fet presoner pel bàndol nacional, Josep Lluís i Facerias (Barcelona, 1920), perduda la guerra després de combatre a la Columna Ascaso durant tres anys al front d'Aragó formant part de la CNT, va perdre també a la seva companya i a la filla de tots dos, a causa dels bombardejos que l'aviació feixista va llançar sobre les masses de refugiats que enfilaven l'exili cap a França.

Després de passar per diversos camps de concentració de l'Estat espanyol, es va veure forçat a complir el servei militar en les files de l'exèrcit vencedor. El 1945 però, Facerias, de nou dins l'òrbita de la CNT, va treballar a La Rotonda del Tibidabo, un restaurant freqüentat per la burgesia de l'època. Allà Facerias va rebutjar sistemàticament les propines, ja que considerava que eren, a través de la caritat d'arrel cristiana, un complement indigne a un salari insuficient i que la seva acceptació era un gest servil.

'Face' -també anomenat Petronio a causa de la seva elegància natural i dandisme- es va enrolar el 1946 en els “Grups de Defensa” de la zona centre de Barcelona amb la missió d'organitzar la resistència antifranquista. Aquell mateix any, va ser detingut i empresonat a la Model fins a l'any següent. Una vegada recuperada la llibertat, Facerias va formar un grup guerriller amb Guillermo Ganuza Navarro, César Saborit i Antonio Franquesa, el qual va portar a terme nombrosos atracaments i expropiacions a joieries, bancs, meublés de la zona ‘noble’ de Barcelona i fàbriques. També van dur a terme atacs frontals a les forces de seguretat i intrèpides operacions a la carretera de l'Arrabassada per apoderar-se de documentació a falsificar. En ocasions puntuals, Facerias va col·laborar amb Quico Sabaté (en la col·locació d’artefactes als consolats favorables a l'ingrés de l'Estat espanyol a l'ONU), Wenceslao Jiménez Orive (en una expropiació realitzada al Banc Popular a Madrid per finançar un atemptat contra Franco, que mai no va tenir lloc), Marcel·lí Massana i amb Ramon Vila Capdevila “Caracremada”.

La delació: mort a Nou Barris

Durant els anys 50 el cèrcol sobre el seu grup, 'La Partida de maquis de Facerias', es va estrènyer perillosament, havent de marxar a França i a Itàlia. En aquella època la CNT a l'exili francès havia desautoritzat la lluita armada antifeixista i als maquis. Malgrat això, Facerias va decidir tornar a Barcelona a preservar la resistència. A l'agost de 1957, en companyia de Goliardo Fiaschi i de Luis Agustín Vicente 'El Metralla', van sortir en bicicleta de Tolosa cap al Tibidabo. Separats, 'El Metralla' va ser detingut a Sabadell i, l'endemà, Fiaschi va caure en una emboscada quan tornava a una cabanya del bosc de Sant Medir. Sotmesos a tortura, van confessar que havien establert una cita amb Facerias i un pagès de Pallejà a la porta de l'Institut Mental de la Santa Creu. El dia 30, Facerias va acudir a la cita però ningú va aparèixer; en el seu lloc, des de les finestres del carrer Nil, armes automàtiques de la policia van fer blanc sobre Face. Ferit al turmell i arrossegant-se cap a un terraplè i abans de tenir ni tan sols temps a treure la seva Walter P-38 9mm especial, nou trets van acabar amb la seva vida.
____________________________________

Ofrenda popular a Facerias 2012

Este año hace 55 años de la emboscada que mató al maquis urbano Josep Lluís Facerias. En el lugar donde exhaló el último aliento, en el actual Pla de les Mares de la Plaça de Maig -confluencia entre el paseo Dr. Pi i Molist, calle Verdum y paseo de Urrutia, en lo que hoy es el distrito de Nou Barris-, se ha realizado un homenaje y ofrenda floral, en la placa memorial circular que hay instalada en el suelo -estilo tapa de alcantarillado-, que ha contado con la presencia de más de un centenar de personas bajo una intensa lluvia de verano. La convocatoria popular, colectiva, no firmada y sin siglas ha contado también con la presencia, por primera vez, de Rosa y Carmen Facerias, las sobrinas del maqui subversivo, que estaban visiblemente emocionadas.

Tras la lectura de un texto del historiador y poeta Ferran Aisa repasando la trayectoria de Facerias y a megáfono abierto, las intervenciones, como la de Ricard de Vargas Golarons -escritor y ex-miembro del MIL- entre otras personas, se han dirigido a mantener vivo el recuerdo de Facerias como acto de reafirmación de las luchas de hoy y a rememorar las personas que lucharon y luchan contra la opresión fascista. También ha habido cabida para el repaso a la lucha vecinal en Nou Barris, desde la consecución del servicio de bus para Torre Baró hasta la defensa del CAP Guineueta, y para la denuncia a la gestión política del distrito de Nou Barris, lugar donde se mantienen nombres como la plaza de Virrei Amat o la avenida Borbó, se niegan cambios en el nomenclátor como el de la plaza de Llucmajor -donde se erige la estatua de la República- en Plaça de la República y aún pueden verse en edificios, placas del Ministerio de la Vivienda -con el yugo y las flechas falangistas.

El militante libertario

Con diecinueve años y hecho prisionero por el bando nacional, Josep Lluís Facerias (Barcelona, ​​1920), perdida la guerra después de combatir en la Columna Ascaso durante tres años en el frente de Aragón formando parte de la CNT, perdió también a su compañera y a la hija de ambos, debido a los bombardeos que la aviación fascista arrojó sobre las masas de refugiados que enfilaban el exilio hacia Francia.

Después de pasar por varios campos de concentración de España, se vio forzado a cumplir el servicio militar en las filas del ejército vencedor. En 1945 sin embargo, Facerias, de nuevo en la órbita de la CNT, trabajó en La Rotonda del Tibidabo, un restaurante frecuentado por la burguesía de la época. Allí Facerias rechazó sistemáticamente las propinas, ya que consideraba que eran, a través de la caridad de raíz cristiana, un complemento indigno a un salario insuficiente y que su aceptación era un gesto servil.

'Face' -también llamado Petronio a causa de su elegancia natural y dandismo- se enroló en 1946 en los "Grupos de Defensa" de la zona centro de Barcelona con la misión de organizar la resistencia antifranquista. Ese mismo año, fue detenido y encarcelado en la Modelo hasta el año siguiente. Una vez recuperada la libertad, Facerias formó un grupo guerrillero con Guillermo Ganuza Navarro, César Saborit y Antonio Franquesa, el cual llevó a cabo numerosos atracos y expropiaciones a joyerías, bancos, meublés de la zona 'noble' de Barcelona y fábricas. También llevaron a cabo ataques frontales a las fuerzas de seguridad y intrépidas operaciones en la carretera de la Arrabassada para apoderarse de documentación a falsificar. En ocasiones puntuales, Facerias colaboró ​​con Quico Sabaté (en la colocación de artefactos en los consulados favorables al ingreso de España en la ONU), Wenceslao Jiménez Orive (en una expropiación realizada en el Banco Popular en Madrid para financiar un atentado contra Franco, que nunca tuvo lugar), Marcel·li Massana y con Ramon Vila Capdevila "Caracremada".

La delación: muerte en Nou Barris

Durante los años 50 el cerco sobre su grupo, 'La Partida de maquis de Facerias', se estrechó peligrosamente, debiendo marchar a Francia e Italia. En aquella época la CNT en el exilio francés había desautorizado la lucha armada antifascista ya los maquis. Sin embargo, Facerias decidió volver a Barcelona a preservar la resistencia. En agosto de 1957, en compañía de Goliardo Fiaschi y de Luis Agustín Vicente 'El Metralla', salieron en bicicleta de Toulouse hacia el Tibidabo. Separados, 'El Metralla' fue detenido en Sabadell y, al día siguiente, Fiaschi cayó en una emboscada cuando regresaba a una cabaña del bosque de Sant Medir. Sometidos a tortura, confesaron que habían establecido una cita con Facerias y un campesino de Pallejà en la puerta del Instituto Mental de la Santa Cruz. El día 30, Facerias acudió a la cita pero nadie apareció, en su lugar, desde las ventanas de la calle Nilo, armas automáticas de la policía hicieron blanco sobre Face. Herido en el tobillo y arrastrándose hacia un terraplén y antes de tener siquiera tiempo a sacar su Walter P-38 9mm especial, nueve disparos acabaron con su vida.
________________________________________
http://www.anarkismo.net
http://www.embat.info

Responder