La Red Federica Montseny facilitará el aborto libre y seguro

Contra el sexismo y el patriarcado. Luchas por las libertades sexuales. Despatologización de la diferencia.
Avatar de Usuario
Alexandra Kollontai
Mensajes: 1048
Registrado: 03 Feb 2013, 18:43

La Red Federica Montseny facilitará el aborto libre y seguro

Mensaje por Alexandra Kollontai » 24 Jul 2014, 14:17

La Xarxa Frederica Montseny facilitarà l'avortament lliure i segur a l'estranger
http://directa.cat/noticia/creada-xarxa ... lestranger

Imagen

ROGER SUSO / @EUROSUSO | 22/07/2014


“És qüestió de temps”, comenten. “O s'aprova abans o després de la pausa d'estiu”, diuen. “Però la Llei Gallardón, s'acabarà aprovant i duent-nos a totes a una situació semblant a 1985”, matisen. Aleshores, els avortaments s'efectuaven només sota determinats supòsits i moltes dones es veien obligades a anar a l'estranger per interrompre l'embaràs o avortar de forma clandestina.

L'avantprojecte de llei que proposa el ministre de Justícia i exbatlle de Madrid Alberto Ruiz-Gallardón, “de Vida del Concebut i dels Drets de la Dona Embarassada”, tal com s'anomena, tornarà a penalitzar la interrupció voluntària de l'embaràs. La llei també requereix el permís de dos metges especialistes de centres diferents que autoritzin la intervenció, i autorització paterna en el cas de les menors d'edat de 16 i 17 anys. Tots aquests factors han provocat un intens rebuig popular contra la llei, en considerar que limita enormement la llibertat sexual i reproductiva de les dones i el seu dret a decidir sobre el seu propi cos.

Per aquestes i més raons, la Marta, la Sara, en Joan, la Candela, així com deu persones més, emigrants i expatriades de l'Estat espanyol a Alemanya i membres del consolidat grup de Feminismes del 15M a Berlín, s'han organitzat per donar-hi resposta. “Com una reacció” afirma Marta Cazorla, una de les impulsores. I aquesta resposta s'ha materialitzat en la creació d'una xarxa europea per facilitar el lliure accés a l'avortament a les dones de l'Estat espanyol anomenada Xarxa Frederica Montseny. “Les nostres mares ja van lluitar per això i és molt fort que ara siguem nosaltres les que ho hem de tornar a fer”.

Nodes autònoms i autogestionats

L'objectiu de la xarxa és facilitar l'accés a un avortament lliure i segur a l'estranger a totes les dones que es vegin obligades a traslladar-se fora de l'Estat espanyol per sotmetre's a la intervenció en països amb legislacions més permissives en matèria de salut reproductiva. “Haver-se'n d'anar a estranger a avortar ja és per si una restricció de llibertats brutal” diu Cazorla. “És una qüestió de classe”. “Les riques avorten i les pobres o moren o pateixen milers de dificultats” segueix. “A El Salvador, disset dones han estat empresonades per haver realitzat, presumptament, avortaments. Algunes d'elles a 40 anys de presó”, afegeix Sara Jiménez. La croada del patriarcat és enorme.

La proposta de la Xarxa Frederica Montseny és crear nodes autònoms i autogestionats en diferents ciutats europees que treballin de forma col·laborativa, expliquen Cazorla i Jiménez. La iniciativa berlinesa, amb la col·laboració del col·lectiu Marea Granat, ja ha establert una xarxa de nodes assistencials en diferents llocs com a Londres, Viena, Brussel·les, Lisboa, Stuttgart, Bordeus, Praga i Milà.

L'estratègia internacional de la Xarxa Frederica Montseny ha rebut suport també del partit alemany Die Linke, en concret de la membre de l'executiva Judith Benda. Benda va afirmar que “tornarien a plantejar al Parlament Europeu la validesa de l'Informe Estrela”. Aquest informe, redactat per l'eurodiputada socialdemòcrata portuguesa Edite Estrela, defensa el dret de la dona a l'avortament segur i demana als governs europeus que assegurin l'educació sexual en l'ensenyament obligatori, fer accessible l'anticoncepció i la planificació familiar voluntària. L'informe va ser rebutjat el desembre de 2013 a l'Eurocambra. La Xarxa Frederica Montseny recull també, a tall d'inspiració, les experiències d'altres iniciatives, com Women on Waves, una organització neerlandesa pro-elecció, que practica avortaments en aigües internacionals.

Acompanyament internacional

La xarxa ofereix per sobre de tot acompanyament, remarquen Cazorla i Jiménez, i disposa a través de la pàgina web d'una borsa d'allotjaments en llars de persones voluntàries, facilita accés a persones que informen sobre requisits legals i procediments mèdics i realitza servei de traducció i assessorament. Cada node, com el londinenc anomenat SWASG, ofereix també informació de la legislació de cada país a la persona que decideix desplaçar-se per avortar. La Xarxa en cap cas està destinada únicament a dones de l'Estat espanyol víctimes de la Llei Gallardón, diuen les impulsores, sinó que també contempla la possibilitat d'acompanyar a dones de Polònia, Xipre, Malta o Irlanda on tenen legislacions en aquesta matèria, també, molt restrictives i criminalitzadores.

“Des del node de Berlín hem treballat amb Pro Família, que malgrat tenir un nom que pot donar a pensar que es tracta d'una organització pro-vida no ho és i realitza planificació familiar i pedagogia sexual”. “Pro Família ens ha facilitat un llistat de metges, psicòlegs (que a més parlen anglès i castellà) i clíniques privades que donen suport a la iniciativa”. L'objectiu és “intentar pal·liar el màxim possible les conseqüències d'aquesta llei” afirmen des de la Xarxa.

La legislació alemanya contempla la promoció de l'avortament i els serveis relacionats en l'avortament de forma penable. “Tot i així, mirant la jurisprudència, mai hi ha hagut casos en què s'hagin condemnat a dones i clíniques per portar a terme avortaments”.

“Fins i tot les democratacristianes de la CDU no els hi passa pel cap tocar la regulació legal de l'avortament a Alemanya” sosté Cazorla. “No entenen què fa el PP espanyol, perquè la restricció de l'accés lliure a la interrupció voluntària de l'embaràs, com demostren diversos estudis, no redueix el nombre d'avortaments, però sí que provoca un augment en els casos d'ingressos hospitalaris i morts derivades d'operacions il·legals. És política pura”.

Seguint la trajectòria de Montseny

La xarxa ha rebut el nom, “en homenatge i tradició”, diu Cazorla, a la militant catalana de la CNT i la FAI, ministra de sanitat al govern republicà i d'unitat antifeixista del socialista Francisco Largo Caballero, Frederica Montseny, que des del seu càrrec, establint un precedent mundial, va impulsar, seguint les tesis del metge Fèlix Martí Ibáñez, la legalització de l'avortament malgrat l'oposició rebuda per part de diversos membres del govern de Largo Caballero. La llei va quedar en paper mullat quan Montseny va sortir del govern, a causa dels Fets de Maig de 1937.

Seguint aquesta tradició, un altre objectiu de la Xarxa és fer pressió política contra la deriva patriarcal a l'Estat espanyol, sostenen Jiménez i Cazorla, que a causa de les retallades en sectors com la dependència, educació o sanitat, els governs estan pressionant les dones per tornar a les cases i assumir totes aquestes tasques i les de la llar, així com les de reproducció i assistència, que anteriorment assumia l'estat del benestar.

En la presentació de la Xarxa aquest 18 de juliol a Berlín, en l'efemèride del cop d'estat –“el alzamiento nacional”–, va poder visionar-se al Sama Cafè el documental Yo decido. El tren de la libertad, que relata la multitudinària manifestació de l'1 de febrer de 2014 a Madrid i els debats contra la Llei Gallardón i l'humil origen d'aquesta “marea violeta” en una reunió feminista a Gijón.
“Hacer política es siempre caminar entre precipicios”
Lenin

Responder