Otizm

De Ateneo Virtual
Saltar a: navegación, buscar

Temel kontakt becerilerinde mühim derecede yetersizlikler görülmektedir. Lisan gelişiminde gerilikler gözlenmektedir. Göz kontağı kurmada zorluk , mimikleri kullanma, vücut dilini kullanabilme, bir talebini ve ihtiyacını belirtememe en sık sık rastlanan ve mühim yetersizlikler olarak karşımıza çıkmaktadır. Tekrarlı konuşma görülebilmektedir. Öbür bir söylemle , çevrelerinde konuşulan şeyleri anında veya bir zaman hemen ardından bir daha edebilmektedirler. Şahıs zamirlerini, bağlaç ve ekleri kullanmada zorluk çekmektedirler. Monoton bir konuşma laf konusu olabilir . Ne Sebeple , nerede, ne türlü suallerini cevaplamada zorluk çekmektedirler. Mecaz anlamları ve soyut kavramları tanımlamak otistik özellik gösteren çocuklar amaçlı güç olmaktadır.

Otistik çocuklar öbür bireylerin farkında olamamaktadırlar. Fizyolojik temastan kaçınabilmektedirler. Mühim yetersizliklerden birisi de hislerini anlam edememeleridir. Otistik çocuklar öbür bir şahısla bir konu üstünde partner ilgi göstermekte zorluk çektikleri amaçlı oyun becerilerinde de mühim derecede yetersizlikler göstermektedirler. Oyuncaklarını paylaşmamaktadırlar. Rastgele bir oyuncakla işlevine yönelik oynayamamakla beraber , oyun sürecinde rastgele bir nesneyi işlevi dışarısında da kullanamamaktadırlar. Otistik çocuklar normal gelişme gösteren otizm çocuklardan faklı olarak oyuncaklarla oynarlarken bir daha eden davranışlar göstermektedirler. Oyuncağın yalnızca bir parçasıyla ilgilenme benzeri . Otistik çocuklar takıntılı davranışlar göstermektedirler. Bilhassa kendileri ve etraflarıyla alakalı olarak var var olan rejim ve nesneler ile ilgili takıntılı davranışlar görülmektedir. Bizzat çevresinde dönmek, nesneleri döndürmek, ayakta veya oturur vaziyetteyken ileri geriye sallanmak,zıplamak,nesneleri döndürerek bu nesneleri seyretmek , manasız sesler ortaya çıkarmak , manasız gülme ve ağlama bu davranışlardan bazılardır. Sinir nöbetleri geçirmektedirler. Bağırma, nesneleri yere fırlatma, ağlama, kendini yerden yere atma, etraflarındaki kişilere vurma, başını, ellerini, ayaklarını duvara, yere vurma, sinir nöbetleriyle bağlı olarak sık sık rastlanılan tutum problemleridir.

Otizm tanılamalarının yapıldığı önce senelerde otizme ne sebeple var olan etkenin "buz dolabı" anne adaylarımız meydana geldiği inancı vardı. Bunun Için yönelik , ilgisiz ve ilgisiz annelerin bebeklerinin emniyetli bir bağlanma modeli gerçekleştirememelerine ve böylelikle bebeklerinin bizzat iç dünyalarına dönmelerine ve bunun için bağlı olarak "otizme" neden oldukları düşünülmekteydi. Bu hata inanışlar, önce biyolojik dayanaklı makalelerin yayımlanmasıyla ortadan kalkmıştır.